Dünya Daha Hızlı Dönmeye Başladı: İnsanlara Etkisi Ne Olacak?

Posted by

Dünyanın kendi etrafında bir tam turu 24 saatte attığını ve bu duruma ‘gün’ adı verdiğimiz herkesçe bilinir.

Fakat gezegenimizin dönüş hızını hesaplamak için iki yıl önce geliştirilen hassas ölçüm aletlerine göre, dünyanın dönüş hızı geçmişte hiç olmadığı seviyelere ulaştı.

Uluslararası Yer Dönme ve Referans Sistemleri Servisi (IERS) gezegenin kendi ekseni etrafında 1,59 milisaniye daha hızlı döndüğünü açıkladı. Bilim insanları gezegenin dönüş hızını tam olarak neyin etkilediğini bilmiyorlar. Onlara göre, hızdaki değişim, gezegendeki tüm navigasyon sistemlerinin yanı sıra bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve iletişim sistemlerinin çalışması üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olacak.

Dünyanın dönme hızı 1973’ten beri ölçülmekte ve bilim insanları bu ölçümü atomik saatler kullanarak yapıyorlar ve böylece gezegenin kendi ekseni etrafında bir dönüşü tamamlaması için geçen süreyi tespit ediyorlar. Genel kabul görmüş bir standart var – Dünya 86 bin 400 saniyede, yani aynı 24 saatte bir devir yapıyor – ancak Dünya hiçbir zaman bu standarda tam olarak uymuyor.

DÜNYA NEDEN DAHA HIZLI DÖNMEYE BAŞLADI?

Pek çok düşünce var, ancak Dünya’nın neden daha hızlı döndüğüne dair kesin bir kanıt yok. Hipotezlerden bazıları şunlar:

– Buzulların erimesi nedeniyle kutuplarda ağırlık kaybı

– Sismik faaliyetlerden kaynaklanan okyanus gelgitleri

– Ay’ın yerçekimi kuvveti

– Chandler’ın Yalpalama Etkisi: Dünya mükemmel bir şekilde küresel olmadığı için dönme ekseninde küçük bir sapmaya neden olmakta.

Uluslararası Astronomi Birliği’nden Christian Bizouard, “Dünya’nın dönüşünün hızlanmasının nedenini bilmiyoruz. Nedenle ilgili yalnızca hipotezimiz var. Nedenin içsel olduğunu ve Dünya’nın çekirdeğinin hareketinde yattığını varsayıyoruz.” dedi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir